Magazin

ā˜…ā˜…ā˜…ā˜…ā˜†

Tehnologiile si eficienta panourilor solare

Dupa cum probabil stiti, in sectorul fotovoltaic exista doua tehnologii predominante, si anume monocristalina si policristalina. Ei bine, dar in cadrul monocristalinelor exista la randul lor variatii de tehnologie, unele conventionale, cum ar fi panourile PERC si PERT... si altele exclusive, cum ar fi HIT de la Panasonic, HJT de la Meyer Burger si IBC (Maxeon) de la SunPower.

Pentru a vedea un grafic REAL al tehnologiilor si al eficientei acestora, va prezentam un studiu realizat de EnergyTrend in 2018 care arata exact acest lucru, o comparatie a tipurilor de tehnologii care exista si a eficientei acestora:

Explicand putin graficul de eficienta comparativa:

Pe axa Y din stanga, puteti vedea puterea panoului. Adica, pana la ce putere ajunge fiecare dintre panourile solare, in functie de tehnologia acestora.

Pe axa X (cea de jos), puteti vedea tipurile de tehnologie. De la stanga la dreapta, acestea ar fi P-Multi (policristalin), P-Mono (monocristalin) si N-Mono (monocristalin de inalta puritate).

Pe axa Y din dreapta, puteti vedea eficienta celulei in fiecare caz. Atentie, eficienta celulei, nu eficienta panoului (intotdeauna putin mai mica).

Barele verzi arata puterea standard a tehnologiei respective cu eficienta corespunzatoare. Astfel, de exemplu, pentru P-Mono PERC (PERC Technology), standardul este de 300W cu o eficienta a celulelor (nu a panourilor) de 21,4%.

Dupa cum puteti vedea, este foarte ilustrativ faptul ca cele mai eficiente panouri solare disponibile sunt cele care incorporeaza tehnologiile monocristaline HIT si IBC, care utilizeaza siliciu de tip N. Acestea sunt in principal Panasonic si SunPower.

Putin mai departe se afla panourile care utilizeaza tehnologia Mono PERC cu siliciu de tip P.

Si, in sfarsit, cele mai putin eficiente panouri solare sunt cele care utilizeaza tehnologia Multi (policristalina), tot cu siliciu de tip P.

Ca o paranteza, merita mentionat faptul ca panourile care utilizeaza siliciu de tip N sunt de o calitate mult mai buna decat celelalte, datorita faptului ca acest tip de siliciu este cel mai pur disponibil in industria fotovoltaica. In timp ce cele care utilizeaza siliciu de tip P, este un tip de siliciu cu unele impuritati si, din acest motiv, pe langa alti factori, nu atinge niciodata randamentele unui panou solar cu siliciu de tip N.

Aceasta este realitatea sectorului fotovoltaic in ceea ce priveste eficienta panourilor.

Avem si alte articole

Accepti cookies? Citeste mai mult